Acupunctuur

 

Acupunctuur is de bekendste vorm van TCM (Traditional Chinese Medicine), een eeuwenoude geneeswijze waarbij naalden op specifieke acupunctuurpunten worden gezet.  Door het stimuleren van acupunctuurpunten, wordt de doorbloeding en doorstroming van energie in het lichaam gestimuleerd. Ook zijn er acupunctuurpunten waarbij, bij aanprikken, endorfines worden vrijgemaakt. Dat heeft een pijnstillend, ontstekingsremmend en ontspannend effect.
Het doel van acupunctuur is om de balans in het lichaam te herstellen. Daarbij worden lichaam en geest als een geheel gezien. 

Een acupunctuur behandeling wordt altijd op het individu afgestemd. En niet alleen het symptoom wordt behandeld maar ook de oorzaak. 
Acupunctuur en reguliere geneeskunde kunnen elkaar heel mooi aanvullen. Uiteraard kijk ik ook altijd naar de reguliere Westerse diagnose. Bij ernstige klachten kunt u het beste eerst uw eigen dierenarts bezoeken voor onderzoek en diagnostiek.
Mijn ervaring is dat de dieren een acupunctuur behandeling over het algemeen heel goed toelaten. Meestal zie je een ontspannings- reactie wanneer de naalden eenmaal zitten. 

 

Moxa

 

Moxa is gedroogd bijvoet kruid. Er zijn verschillende manieren van toepassing. Het is een pijnvrije warmtebehandeling. Ik gebruik regelmatig een moxa stick, een soort "kruiden sigaar". Het is een verwarmende techniek, wat diep doordringt in het weefsel. Het geeft een verbeterde doorbloeding en doorstroming van energie. Bij o.a. pijnklachten zijn mooie resultaten te behalen. Deze behandeling geeft vaak ook een diepe ontspanning. 

 

Laser acupunctuur

 

Wanneer een dier erg gevoelig reageert op naalden, dan is het ook mogelijk om laseracupunctuur te doen. Dat is een pijnloze en veilige behandeling.